Wettelijke beperking huurstijgingen in vrije sector

23 maart 2021

De Eerste Kamer stemde vandaag in met het wetsvoorstel van PvdA Kamerlid Henk Nijboer om de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector te beperken tot maximaal 1% bovenop inflatie. Nu zijn verhuurders in deze sector vrij om zelf de verhoging te bepalen. De Woonbond vindt het een goede eerste stap dat de jaarlijkse huurverhoging nu aan banden wordt gelegd.

‘Dit betekent dat de hoogste huurstijgingen in de vrije sector worden beperkt,’ reageert Woonbonddirecteur Zeno Winkels. Wel wijst de Woonbond er op dat een komend kabinet stappen moet zetten om ook de aanvangshuurprijzen aan banden te leggen. Die zijn in de vrije huurmarkt erg hoog. Dit voorstel zet alleen een rem op de jaarlijkse huurstijging maar gaat niet over de huurprijs die bij aanvang van de huur wordt gevraagd.

Hoge aanvangshuren

Winkels: ‘Er worden prijzen gevraagd die compleet losgezongen zijn van de kwaliteit van een woning. Een komend kabinet moet op dat gebied echt handelen. Ook huurders in de vrije huurmarkt hebben recht op bescherming tegen woekerprijzen.’ In Nederland hebben we een puntenstelsel waarmee de kwaliteit van een woning tot een maximale huurprijs leidt. Tot woningen van 752 euro. Zo gauw een woning boven deze grens aangeboden kan worden kan een verhuurder vragen wat ie wil. ‘Daarop moet ingegrepen worden’ .

Maximaal 2,4%

Het is de bedoeling dat de beperkte jaarlijkse huurverhoging in april al ingaat. Dat betekent dat de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector niet hoger mag zijn dan 2,4%. Als er in het huurcontract een lager percentage staat, dan blijft die afspraak gelden.

Bron Woonbond
Afbeelding: Getty Images